Skip to content

Kynisk, meg?

December 31, 2010

Jeg hater kynisme.

Rettere sagt, jeg vil hate kynisme.

Jeg tar meg selv i å være kynisk, og hater det.

Altruisme er fint.

Jeg vil gjerne gjøre noe altruistisk.

Skoleeksemplet på altruisme er ofte dyr som ofrer seg selv for å redde en annen skapning som ikke har noen tilknytning til det selv. Men det er vanskelig å finne andre eksempler. Jeg vet at det sikkert finnes mange, men jeg har en teori om at det meste man foretar seg her i livet, snilt eller ei, har et egoistisk grunnlag. Jeg vil ikke kalle det altruistisk om det gir meg noe.

Det meste jeg gjør som gir meg god samvittighet er ikke altruisme, ei kynisme, selv om det heller mer mot sistnevnte. Jeg er snill og jeg bryr meg, men føler som oftest at jeg ikke er det bare for å være det, men at det gir meg glede. Egennytte. Men skal man kalle alt som har egennytte for kynisme? Svaret mitt er NEI. Man kan vel gjerne gjøre ett skille mellom kynisme og egoisme?

Som Phoebe i “Venner for livet” så tenker jeg ofte på å finne noe jeg kan gjøre for noen uten å få noe ut av det selv. Og da må man vel tenke over sine intensjoner for en handling for å klare å plassere den i en definisjon. Finnes det egoisme i å donere penger til veldedighet som anonym? Svaret mitt er JA. Selvfølgelig ikke som egoisme blir brukt blandt folk i dag, men bakgrunnen for en sånn handling er jo ofte å redde sin egen samvittighet, for å føle seg bra. Han er en egoist fordi han hjelper andre, og føler seg bra?

Jeg er kynisk, ikke mye, men litt. Jeg er egoistisk, ganske mye faktisk. Ikke misforstå meg, jeg har ikke til vane å sette meg selv før andre, men veldig mange av mine snille handlinger har egoistiske intensjoner. Jeg er kynisk i forsvarsposisjon. Når jeg føler meg utsatt trekker jeg i alle tråder som gir meg nytte, som kan gi meg overtak.

Altruisme.

Jeg må vel vente på at du trenger hjelp, sånn at jeg kan ofre meg selv for å redde deg. =]

From → Liv

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: